Azərbaycan Respublikası Kənd Təsərrüfatı Nazirliyinin Meyvəçilik və Çayçılıq Elmi-Tədqiqat İnstitutu

İnstitut əməkdaşları üçün müasir standartlara cavab verən kadr hazırlığı prosesinin sürətləndirilməsi, ixtisas artırma məqsədilə müxtəlif yerli və xarici elmi müəssisələrdə təcrübə
Fəlsəfə doktoru proqramı üzrə yüksək ixtisaslı kadrların hazırlanması
Kənd təsərrüfatı üçün orta ixtisaslı kadrların hazırlanması
Məktəblilər üçün təlimlərin və ekskursiyaların təşkili vasitəsi ilə aqrar sahəyə marağın artırılması
Meyvəçilik və Çayçılıq Elmi Tədqiqat İnstitutunda kadr hazırlığı 4 hədəf qrupu üzrə həyata keçirilir
Kadr hazırlığı
İspaniyadan gətirilmiş şaftalı, nektarin və badam sortlarının öyrənilməsi (ümumi 21 sort)
Italiyadan gətirilmiş fındıq sortlarının öyrənilməsi
(3 sort)
Xorvatiyadan gətirilmiş fındıq sortlarının öyrənilməsi
(2 sort)
Ukraynadan gətirilmiş badam sortlarının öyrənilməsi
(4 sort)
İngiltərədən gətirilmiş çiyələk sortlarının öyrənilməsi
(5 sort)
İndoneziya və Türkiyədən gətirilmiş manqo, papaya, avokado, banan, pasiflora kimi tropik bitkilərin yerli torpaq-iqlim şəraitinə uyğunlaşmasının öyrənilməsi
(30 sort)
Superintensiv və ultraintensiv bağçılığa yararlı meyvə sortlarının seçilməsi
İNTRODUKSİYA OLUNMUŞ BİTKİ SORTLARININ ÖYRƏNİLMƏSİ
Meyvəçilik və Çayçılıq Elmi-Tədqiqat
İnstitutunun seleksiya sortları
Genefondun saxlanılması
GİLAS


ALMA
ŞAFTALI

ARMUD

FINDIQ

HEYVA

NAR

ƏNCİR

ƏZGİL

ALÇA

ZEYTUN

BADAM

ÇAYTİKANI

İNNAB

FEYXOA

KİVİ

Genetik ehtiyatların toplanması, saxlanılması və meyvə bitkilərinin sortlarının seleksiyasında istifadə olunması
Xəstəlik və zərərvericilərə davamlı, yüksək məhsuldar sortların yaradılması və mövcud sortların yerli şəraitə uyğunlaşdırılması
Biotexnoloji üsullardan istifadə etməklə (in vitro) bitkilərin sürətli seleksiyası və çoxaldılması
Bitkilərin fitopatologiyası
Meyvə bitkilərinin introduksiyası və onların yerli torpaq-iqlim şəraitində öyrənilməsi
Müasir tingyetişdirmə texnologiyaların təkmilləşdirilməsi və elmi əsaslarla tingyetişdirmə sisteminin qurulması
TƏDQİQATLARIN PRİORİTET İSTİQAMƏTLƏRİ
Azərbaycan zəngin fauna və floraya malik olan bir ölkədir. Tədqiqatçıların fikrinə görə Azərbaycanda mövcud olan 5 mindən artıq bitki növü vardır ki, bu da Qafqaz florasının 62%-ni, dünya florasının 11%-ni təşkil edir. Beləliklə Respublikamızda mövcud olan meyvə bitkilərinin genefondu xalq seleksiyası sortları, introduksiya edilmiş sortlar və Meyvəçilik və Çayçılıq Elmi-Tədqiqat İnstitutunun seleksiyası sortlarından təşkil olunub. 1930-cu ildən başlayaraq həmin sortlardan valideyn cütləri kimi istifadə olunaraq (F¹-də) tumlu meyvə bitkiləri, çəyirdəkli meyvə bitkiləri, qərzəkli meyvə bitkiləri, subtropik meyvə bitkiləri, sitrus meyvə bitkiləri, giləmeyvə bitkiləri yeni innovativ seleksiya sortları əldə edilib. Hal-hazırda da həmin sortlar Respublikamızın torpaq-iqlim şəraitinə uyğun olaraq dövlət və kəndli (fermer) təsərrüfatlarında tətbiq edilməkdədir